dimarts, 31 de juliol del 2007

Sense Pomes

La bucólica imatge de la mestra amb una poma a la taula no era la que veien els xiquets i xiquetes de Picanya quan anaven a l’escola de la República i la posguerra, les seues famílies ja feien prou enviant-los a l’escola, no sobraven les pomes.

Per l’escola de Picanya, situada al Carrer de Bonavista i a les aules del Carrer Major (actualment Plaça del País Valencià), dalt de “La bodegueta d’Arturo”, fins que es va inaugurar l’Escola Serrano Suñer, a la que desprès es va canviar el nom pel de Pintor Sorolla, van exercir la seua professió uns 25 mestres de l’escola pública, entre l’any 1931 i 1970. A més al nostre poble van conviure mestres privats i l’escola del Convent de les Monges.

La finalització de la Guerra Civil, va tenir com a conseqüència per tots els mestres que ja exercien en aquella època un procès de Depuració, amb aquell procès molts d’ells van ser expedientats, retirats de càrrecs de direcció, traslladats de comarca, poble etc... evidentment, els mestres que havien estat implicats amb les creències republicanes de manera activa, formant part de sindicats o partits polítics, van fugir abans que arribara la Depuració, ja que s’exposaven a conseqüències més greus que un trasllat o una suspensió de sou i càrrec, sabien que els esperava un tribunal militar i no un administratiu.

Els mestres que van exercir en època Republicana a Picanya van ser:
D. Paulino Pinilla Jubero (tot i ser expedientat i retirat dels càrrecs encara el situem a Picanya a l’any 1943 i 1945)
Dª. Miguela Sanz Trallero
Dª. Desamparados Inglés Estellés
(fugís o desapareix en guerra, l’any 1938, possiblement al mes de Maig)
Dª. Maria Blasco Alcayna (mestra al Barri de La Florida, possiblement privada, se li concedeix una subvenció a l’any 1936, que se li retira només esclatar la guerra)
Dª. Maria Luisa Díaz Santos (Mestra encarregada dels xiquets i xiquetes Refugiats vinguts de Madrid, el 2 de Març de 1937, l’ajuntament acorda instalar la Colònia escolar de xiquets refugiats de Madrid en l’Hort de la vídua d’Albiñana Montesinos Coll)
D. Félix Navarro Clemente (arriba a Picanya fugint de la guerra, i de l’ocupació del seu poble per les Forces Nacionals, ocupa una vacant l’any 1937, pel que sabem estava casat amb una mestra del poble, era republicà confès i no podia tornar a exercir al seu poble per estar implicat en política)
D. Victor Pinilla (fill de D. Paulino Pinilla, exercís de mestre substituint a Dª. Desamparados Inglés, més tard va exercir de mestre privat a Picanya i Paiporta)
Dª. Adelaida Català Jorge
Dª. Purificación Bello

Dª. Victòria Soda
Dª. Asunción
(es va fer càrrec de la “Costureta al Carrer Colón, sabem que va exercir al Poble entre 1928 i 1934 aproximadament)
D. Pascual Ruiz
D. Balbino

D. Ismael Casaban Guzman
Dª. Trinitat Alabarta


Bibliografia: Llibres d’Actes de l’Ajuntament de Picanya; Arxiu municipal de l’Ajuntament de Picanya. Royo, Jose; Picanya El Nostre Poble la Nostra Gent. Fonts Orals. Fonts Escrites: Llibres d’Escolaritat signats pels mestres.