dimarts, 31 de juliol del 2007

LANDSCAPES OF WAR

PAISATGES DE GUERRA: MILLORA DEL CONEIXEMENT PÚBLIC A TRAVÉS DE LA COMPILACIÓ I INVENTARIAT DEL PATRIMONI BÈL·LIC DEL SEGLE XX A LA UNIÓ EUROPEA

L’objectiu fonamental d’este estudi, avalat per la Unió Europea, Universitats i Institucions, és la realització d’una catalogació i documentació de tot el patrimoni sobre les guerres europees, en el nostre cas, la guerra civil española. Així s’ofereix a l’Ajuntament de Picanya, la possibilitat de col·laborar aportant allò que es tinga al voltant d’este periode per tal de poder-ho documentar, d’aquesta manera, els autor de l’estudi “Escola i Sociat al Franquisme” poden aportar a l’estudi Landscapes of War, el coneiximent de dos refugis de guerra, el primer ja descobert per l’Ajuntament, a les obres de Reforma de L’Alqueria de Moret, el segon, Situat a l’antiga Plaça de l’Estació de Picanya.

Picanya:

1.1.1.B. Patrimoni Moble i Immoble d’ús civil: Refugi antiaeri urbà
Localització: Antiga Plaça de l’Estació
Propietat: Privada
Estat de conservació: Absolutament deteriorat
Us actual: s’ha construït damunt i actualment és la cantina de l’Estació.

Bibliografia:

Libro de Actas del Consejo Municipal de 1937/38: Acta del día 19-7-1938
“[...] convocar una assamblea general a la que puedan asistir todos los habitantes residentes en este término municipal que se celebrará en la Casa Consistorial el próximo domingo [...] para tratar sobre la forma de construir los refugios en esta población.”

Libro de Actas del Consejo Municipal de 1937/38: Acta del día 9-8-1938
“[...] hacer saber al vecindario por medio de bandos que en el plazo de ocho dias se admiten donativos voluntarios para poder continuar la construcción de refugios en esta población.”

Libro de Actas del Consejo Municipal de 1937/38: Acta del día 16-8-1938
“[...] los contribuyentes incluidos en el reparto general de utilidades [...] abonaran el 25% de la cuota para sufragar [...] los refugios, y 5 peseta por cada una de las personas residentes en la població [...]”

Libro de Actas del Ayuntamiento del 8 de Abril de 1939 a Junio de 1940: Acta del día 29-6-1939
“[...] para facilitar el tránsito [...] evitar accidentes [...] tapar los refugios [...].“

Libro de Actas del Ayuntamiento del 8 de Abril de 1939 a Junio de 1940: Acta del día 28-9-1939
“[...] tapar el refugio de la plaza de la Estación.”

Libro de Actas de la Comisión Gestora Municipal del 18 de Julio de 1940 al 15 de Junio de 1941: Acta del día 15-6-1940[1]
“[...] facturas que presenta Jose Mª Dalmau por embovedar refugios [...].”


Notes: Si Jose Mª Dalmau cobra per embovedar els refugis al 1940, vol dir que mai es van acabar de construir, sembla, pel que veiem amb anterioritat, que per falta de pressupost, tot i que l’obra estava avançada.

1.1.1.B. Patrimoni Moble i Immoble d’ús civil: Refugi antiaeri urbà
Localització: Alqueria de Moret
Propietat: Pública
Estat de conservació: Bona, disposava al moment de trobar-lo de Llum i aigua
Us actual: s’ha Tapiat i construït damunt i actualment és Un Centre de Formació i dependències de l’Ajuntament de Picanya, s’hi troba l’Agència de Desenvolupament Local.

Tot i no trobar-se cap documentació escrita que justifique la troballa, sabem per fonts orals directes que el refugi es troba allí.

L’Ajuntament aportarà a l’Estudi altres tipus de patrimoni, com son els documents i fotografies que obren en la seva possesió.

1.1.7. Patrimoni Moble i Immoble Fons documentals escrites: Actes de l’Ajuntament de Picanya 1936 - 1939
Localització: Ajuntament de Picanya
Propietat: Pública


1.1.7. Patrimoni Moble i Immoble Fons documentals fotogràfics: fotos del llibre, Picanya el nostre Poble, la nostra Gent; autor Jose Royo
Localització: Propietat:

[1] Nota: tot i que la datació semble incorrecta no ho és, la portada del llibre d’actes diu que comença en 18 de Juliol i la primera acta és del 15 de Juliol